Warmtepompkompas wordt mede mogelijk gemaakt door: logo Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling logo snn
Test Consumentenbond

De beste hybride warmtepomp

 

Welke warmtepomp voor jou het beste is, hangt af van je woning en stookgedrag. Ook het geluid en de mogelijkheden om de buitenunit te plaatsen spelen een rol. We kunnen dus geen beste warmtepomp aanwijzen, dat is afhankelijk van de omstandigheden.

Grootste besparing

Met de Bosch Compress 7400i 5 B, 5 kW monoblock is de grootste besparing op je energierekening mogelijk. Het is ook de stilste warmtepomp in onze test. Maar de buitenunit is ook verreweg het grootst. En het is de duurste warmtepomp in onze test.

Alle testresultaten

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een HR-combiketel met een elektrische warmtepomp. We gaan bij deze test uit van een redelijk isolatieniveau van je woning. Bijvoorbeeld energielabel C. Is het veel slechter? Ga dan eerst (verder met) isoleren.

Voor alle situaties geldt:

 • Terugverdientijden zijn berekend met de energieprijzen van juli 2021. Bij hogere gasprijzen heb je je investering eerder terugverdiend.

 • Als aardgas in de toekomst duurder wordt ten opzichte van stroom (en dat zit er wel in) verdien je de investering sneller terug.
 • Maar als je nu al erg zuinig stookt en weinig gas verbruikt, gaat het langzamer.
 • Als je woning groter dan gemiddeld is, gaat het terugverdienen weer sneller.

Houd rekening met bovenstaande punten en staar je niet blind op de getallen.

      Terugverdientijd

 

Adviesprijs + installatie

ISDE-subsidie


Vrijstaande woning*

Rijwoning**

Vaillant aroTherm VWL 55/5 AS + VWL 57/5 IS, 5 kW split €6500 €1800 7,7-7,9 jaar 12,6-13,0 jaar
Itho Daalderop
HP-S 55 6kW
split
€6200 €1800 8,9-9,5 jaar 17,2-24,0 jaar
Atag Energion M
Hybrid-all 4, 4kW
monoblock
€5950 €1800 6,6-7,4 jaar 10,0-11,8 jaar
Daikin Intergas
Hybride EHYHBH
05AV32 + EVLQ
05CV3 5 kW split
€5550 €1700 6,2-6,3 jaar 10,2-10,6 jaar
Bosch Compress
7400i 5 B, 5 kW
monoblock
€7800 €1800 8,5-9,6 jaar 13,2-15,9 jaar
Remeha Elga Ace
4kW split
€4550 €1600 5,4-7,8 jaar 9,1-14,9 jaar
Ferroli Omnia Hybrid HY 04E 28 C, 4kW split

€7250

inclusief

cv-ketel

€1700 6,4-6,6 jaar 10,8-11,2 jaar
Atlantic Aurea 5 R32 Hybrid add-on, 5 kW monoblock €4525 €1700 4,9 jaar 8,2 jaar

*Berekend voor een redelijk geïsoleerde vrijstaande woning van voor 1965.
**Berekend voor een redelijk geïsoleerde rijwoning van voor 1945 of tussen 1975 en 1991.

Prijzen

De prijzen zijn van oktober 2021. Het gaat om de adviesprijs van de fabrikant voor de buiten- en binnenunit, inclusief richtprijs voor installatie. De installatiekosten hangen af van de locatie van de buitenunit, dus hoe ver dat van de cv-ketel is. En of een extra groep in de meterkast nodig is.

NB: de staatssecretaris heeft aangekondigd dat de subsidiebedragen voor warmtepompen per 1 januari 2022 flink omhoog zullen gaan.

Terugverdientijd

De terugverdientijd zegt iets over de jaren waarin je de investering terugverdient, dankzij de besparing op je energierekening. Hoe lang dat duurt, hangt af van de kwaliteit van de hybride warmtepomp.

Maar de terugverdientijd hangt ook af van je stookgedrag, de isolatie en grootte van je woning.  De instellingen van je warmtepomp zijn ook belangrijk. In de tabel staat een benadering voor 2 woningtypen. Je ziet 2 getallen omdat we dit hebben bepaald voor:

 • Het schakelpunt
 • De buitentemperatuur waarbij de hybride warmtepomp tussen cv-ketel en warmtepomp schakelt.
 • Bij een schakelpunt dat ingesteld is op een buitentemperatuur van 2 graden. Daarom zie je 2 getallen. Behalve bij de Atlantic Aurea, want daar kun je het schakelpunt niet wijzigen.

Geluidstest

De uitkomsten van de geluidstest in de onderstaande profieltjes gelden bij zogeheten 'vollast'. Dat is als de warmtepomp hard moet werken. Het is zeker niet zo dat de warmtepomp voortdurend zoveel geluid maakt. Bovendien kun je de meeste zo instellen dat ze 's nachts sowieso niet op vol vermogen draaien.

Ons advies

Ook als je cv-ketel nog lang niet aan vervanging toe is, kun je voor een hybride warmtepomp kiezen. Dan koppel je het apparaat aan je huidige cv-ketel. Dat gaat heel makkelijk met de Remeha Elga Ace en de Atlantic Aurea Hybrid add-on. Maar ook andere hybride warmtepompen kun je combineren met een bestaande cv-ketel (behalve de Ferroli, daar zit de ketel al in). Ze verliezen soms alleen wat functionaliteit(en) als de cv-ketel van een ander merk is.

Installatie

Bezuinig nooit op goede installatie. De installateur moet ervaring hebben met het merk. Fabrikanten hebben een lijst met aanbevolen installateurs. Soms krijg je alleen langer fabrieksgarantie als je het werk door zo'n aanbevolen installateur laat doen.

Maak afspraken met je installateur over finetuning als je de warmtepomp een tijdje gebruikt. Pas na enkele dagen of weken verwarmen blijkt of de inregeling naar wens is. Soms kan de installateur op afstand instellingen aanpassen als jij hem daarvoor toestemming geeft.

Geluid

Uit onze test blijkt dat sommige warmtepompen een stuk stiller zijn dan de andere. En een paar decibel verschil is flink, want geluid verdubbelt bij elke 3 decibel extra.

Vanaf 1 januari 2021 mogen nieuwe warmtepompen op de erfgrens maximaal 40 decibel geluid veroorzaken. Met een geluiddempende omkasting kun je geluidsoverlast beperken. 's Nachts kun je ook de 'stille modus' gebruiken.

Split of monoblock

Als je een hybride warmtepomp koopt, moet je kiezen tussen een Split-model

Bij een split-warmtepomp zijn de belangrijkste onderdelen van de warmtepomp verdeeld over het buitendeel en het binnendeel. Die staan via  zogeheten koudemiddel-leidingen in verbinding met elkaar. Zo kan het buitendeel kleiner blijven. Maar vanwege die koudemiddel-leiding mag alleen een daarvoor gecertificeerde installateur een split-systeem aanleggen.

Split-model

 • De buitenunit is vaak kleiner en lichter dan bij een monoblock. Geschikter om aan de muur te hangen.
 • Vaak minder stil dan een monoblock.
 • Tussen binnen- en buitenunit lopen leidingen met Koudemiddel

  Een koudemiddel is een vloeistof met een zeer laag kookpunt. Dit middel wordt gebruik in koelinstallaties en warmtepompen om warmte over te brengen van een koude plek naar een warmere plek. Bij een koelkast wordt warmte uit de koelkast via het koudemiddel naar de achterkant van de koelkast getransporteerd. Bij een warmtepomp is dat warmte uit de bodem of koude buitenlucht. Via het koudemiddel draagt de warmtepomp die warmte over op het verwarmingswater.

Monoblock-model

 • De buitenunit is meestal groter en zwaarder. Minder of niet geschikt om aan de muur te hangen.
 • Tussen binnen- en buitenunit lopen warmwaterleidingen. Als de buitenunit verder van de woning komt, kan dit zorgen voor warmteverlies.
 • Kleinere kans op lekkage koudemiddel. Geen gecertificeerde ('F-gassen'-)monteur nodig.

Vermogen/capaciteit

Voor de meeste woningen is het kleinste model warmtepomp uit de geselecteerde series genoeg. Als het erg koud is, springt de cv-ketel toch bij of neemt hij het helemaal over.

Alleen als je erg groot woont of heel veel gas verbruikt, kan meer vermogen lonen. Anders moet de cv-ketel alsnog veel in actie komen. Alle geteste modellen zijn ook beschikbaar met hoger verwarmingsvermogen. Maar die zijn wel duurder. Laat je adviseren door een goede energieadviseur.

Met een (hybride) warmtepomp is het de bedoeling dat je continu op een laag pitje stookt. Dus niet 's nachts de boel uitzetten en dan 's ochtends volle bak je huis moeten opwarmen. Als het vermogen op een zeer koude winterdag te laag is, maakt dat niet uit. Want dan neemt de cv-ketel het werk over.